Velkommen til BOGBY9520

 

 

BOGBY9520

Efterår 2021Herman Bang Dag
- En hel dag, hvor forfatteren Herman Bang er i rampelyset
Lørdag 18. september 2021 på På KulturStationen i Skørping
Forfatteren Herman Bang gæstede i 1896 for første gang stationsbyen Skørping, hvor han flyttede ind på enkeskovriderinde fru Lunds sommerpensionat på Jægersborgvej. Her boede han det meste af sommeren og efteråret for at færdiggøre romanen ”Ludvigsbakke”. Forfatteren havde dog allerede nogle år tidligere stiftet bekendtskab med Skørping, da han under en togtur til Aalborg, gjorde et kort ophold på stationen, hvor han fandt inspiration til romanklassikeren ”Ved Vejen”.
For at sætte større fokus på Herman Bangs forfatterskab og tilknytningen til Skørping blev Herman Bang Selskabet stiftet i september 2018. Året efter kunne vi med stor succes afholde den første Herman Bang Dag, og den følger vi lørdag den 18. september op med endnu en hel dag, hvor forfatteren er i rampelyset.
Vi får besøg af forfatter Dorrit Willumsen, der i 1997 modtog Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ”Bang”, Litteraturhistoriker Thomas Bredsdorff sætter os på sporet af Herman Bang og kvinderne og den kendte radiostemme Karsten Pharao læser op og causerer over Herman Bangs liv og forfatterskab. Forestilling fra Posthusteatret i København. Endelig markerer vi nyindretningen af værelset ”Ved Vejen” på KulturStationen, hvor Herman Bang mindes i ord og fotografier fra Skørping.
Herman Bang Dagen begynder allerede fredag på Støvring Gymnasium, hvor kunst- og litteraturkritiker Bodil Skovgaard Nielsen holder foredrag om teenageren Herman Bang. Her er gratis adgang. Billet skal hentes på himmerlandsbilletten.dk.
På Herman Bang Dagen står BOGBY9520 parat med en bod fyldt med Herman Bang-litteratur. Pris for hele dagen inkl. frokost, drikkevarer, kaffe og hjemmebag kr. 250. Billetter købes på
www.himmerlandsbilletten.dk.
Arrangører: Herman Bang Selskabet, BOGBY9520, Skørping-Fræer Pastorat, Rebild Bibliotekerne. På vegne af Herman Bang Selskabet
Henrik Bugge Mortensen Tlf. 2011 6158

Program
Fredag 17. september kl. 12.30-14.00 Sted: Støvring Gymnasium
Gratis adgang til arrangementet fredag, men billet skal hentes på www.himmerlandsbilletten.dk Arrangeres af Herman Bang Selskabet i samarbejde med Støvring Gymnasium.
Lørdag 18. september kl. 10-17 Sted: Kulturstationen, Salen
Kl. 10.00-11.30
Dorrit Willumsen og Bang
Dorrit Willumsen er en af landets meget etablerede forfattere. Hendes seneste roman, ”Løg trækker tårer”, udkom i 2019. I 1997 skrev Dorrit Willumsen den meget læste historiske roman ”Bang” om Herman Bang, der indbragte hende Nordisk Råds Litteraturpris. I romanen følger vi Herman Bang på en oplæsningsturné i USA, hvor han på de lange togture tænker tilbage på sit liv, barndommen på Als og tiden som journalist og teatermenneske.
Kl. 11.30-12.00
Indvielse af ”Ved Vejen” på KulturStationen
Herman Bangs tilknytning til Skørping er også synlig på KulturStationen, hvor han har sit eget værelse ”Ved Vejen”. Det er blevet nyindrettet med bl.a. fotos af Herman Bang og hans tid i stationsbyen. Derudover præsenterer vi også en større udstilling om Herman Bang.
Kl. 12.00-13.00 - Frokost
Kl. 13.00-14.30
Thomas Bredsdorff – Herman Bang og kvinderne
For nylig udtalte Thomas Bredsdorff, at skulle han før en rejse til en øde ø vælge mellem en bog af Herman Bang eller Henrik Pontoppidan, ville han vælge Herman Bang, for ”han har et fantastisk stramt sprog”. Thomas Bredsdorff er en af vores største kendere af dansk og nordisk litteratur, som han har undervist i ved Københavns Universitet fra 1978-2004, hvor han var professor i faget. Siden 1965 har han anmeldt litteratur ved Politiken. Bredsdorff vil fortælle om ”Landet, vi ikke kender – Herman og kvinderne”.
Kl. 14.30-15.15 - Kaffe og hjemmebag
Kl. 15.15-16.45
Causeri og oplæsning ved Karsten Pharao
Du genkender måske ikke umiddelbart navnet Karsten Pharao, men hans stemme har du helt sikkert hørt i radioen. Han har i en årrække været programmedarbejder på Danmarks Radio, Radio 24/7 og Den2radio, og alle steder har litteraturen været i centrum. Karsten Pharao, der er uddannet bibliotekar og journalist, har også indlæst en del lydbøger, især klassikere og nyere romaner. Herman Bang er en af dansk litteraturs elskede klassikere, men sådan var det ikke i hans samtid. Karsten Pharao giver eksempler på Herman Bangs fine prosakunst og på samtidens voldsomme negative reaktioner.
”Havde fuldstændig glemt, hvilken vidunderlig og irriterende teenager Herman Bang var”, udtaler Bodil Skovgaard
Nielsen (f. 1995), kunst- og litteraturkritiker ved Dagbladet Information. Hun har som følsom teenager drømt sig
inderligt ind i Herman Bangs kvindeskæbner. Herman Bang Selskabet har inviteret Bodil Skovgaard Nielsen, der
fortæller om sin ungdoms begejstring for den ”vidunderlige og irriterende teenager, som Herman Bang var”.

Kære medlem

Nyt fra

BOGBY9520

August 2021

Herman Bang Dag

lørdag 18. september og
I Besættelsestidens Tegn søndag 19. september

Sommeren synger på sidste vers, så det handler om at nyde de dage som er tilbage. Heldigvis kan også september byde på masser af sol og varme . Men uanset hvad, er det den mørke tid og de indendørs sysler og aktiviteter, der tager over. Vi kan i dette nyhedsbrev præsentere et sandt overflødighedshorn af foredrag og aktiviteter, så du kommer ikke til at kede dig i tiden frem mod nytår.

BOGBY9520 er også medarrangører på to store kulturbegivenheder i september Herman Bang Dagen og I Besættelsestidens Tegn der finder sted på KulturStationen henholdsvis 18. og 19. september. Du kan allerede nu sikre dig en billet på himmerlandsbilletten.dk. Se hele programmet for de to dage i den pdf-fil, som er vedhæftet dette nyhedsbrev, som vist er det mest omfangsrige vi nogensinde har udsendt, så vi håber du vil bruge lidt tid på at læse de i alt seks sider.

Videresend meget gerne dette nyhedsbrev til venner og familie, ja, til hele din omgangskreds, så endnu flere får øjnene op for de mange spændende ting som foregår i stationsbyen Skørping, og ikke mindst i BOGBY9520. Husk også selv at sætte en masse krydser i kalenderen og få købt billetter i tide .

____________________

Kulturliv på Torvet Lørdag 11. september kl. 10-14

BOGBY9520 og Unika 9520 arrangerer marked med musik på Torvet i Skørping

Efter to forrygende markedsdage i juli og august runder vi sommeren af med endnu et bog- og kunsthåndværkermarked på Torvet i Skørping lørdag 11. september kl. 10-14. Kom forbi og gør en god handel eller få en snak med de forskellige udstillere, forfattere og kunsthåndværkere.

Det musikalske optrin tager gruppen Pigernes Fornøjelse sig af. Vi byder på en kop kaffe og limonade til de mindste.

Den blå historietime den sidste i

denne omgang

Oplevelsesvandringer for hele familien i både byrum og landskab. Gratis deltagelse.

Torsdag 12. september kl. 10-14

I forbindelse med den landsdækkende festival ”100 dage med kultur og idræt”, der markerer genåbningen af kultur- og idrætslivet i hele Danmark, har BOGBY9520 arrangeret Den blå

historietime 4 traveture, hvor historien flytter ud under åben himmel. Sidste tur finder sted søndag den 12. september kl. 10-14, hvor det handler om besættelsestiden. Mødested er P-pladsen ved Skørping Skole.

Der, hvor man allermindst venter det, ligger der en god, spændende og farverig historie skjult og det er den vi skal på jagt efter i den blå historietime. Turene med indbyggede aktiviteter og udfordringer henvender sig til hele familien. Her handler det om de fælles oplevelser, så tag endelig børnene eller børnebørnene med. Husk at pakke din nysgerrighed med i rygsækken, for vi skal på turene rette blikket mod de ting, som vi ikke har fokus på i det daglige. Du synes måske du kender den by eller det landskab du bor i som din egen bukselomme, men du bliver overrasket over, hvor lidt du i virkeligheden ved, når vi først tager vandreskoene på og begynder den blå historietime. Guide og formidler på turen er Henrik Bugge Mortensen.

Turen indeholder opgaver og udfordringer, som deltagerne undervejs skal løse i fællesskab. Aktiviteterne er indholdsmæssigt tilpasset ”overskriften” for de forskellige ture. Der er også plads til sjov og leg, hvor vi bruger byrummets og/eller naturens materialer i den kreative udfoldelse. Praktiske info: Husk travesko og påklædning efter vejret. Et tæppe at sidde på. Madpakke og drikkevarer.

Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig på www.himmerlandsbilletten.dk.

____________________

Vi har brug for nogle hjælpende hænder

Lørdag 18. september og søndag 19. september er BOGBY9520 medarrangør på henholdsvis Herman Bang Dagen og I Besættelsestidens Tegn. På de to dage har vi brug for nogle praktiske medhjælpere, der bl.a. kan være med til at rydde op, hjælpe folk på plads osv. Vil du hjælpe os er der naturligvis en gratis billet til dig. Send en mail til mail@bogby9520.dk. Husk at skrive hvilken dag du kan hjælpe og dit telefonnummer.

_________________________

Generalforsamling og kælderindvielse Udsat

Det var planen at afholde BOGBY9520s allerede udsatte generalforsamling 26. august, men da en ophævelse af forsamlingsforbuddet lod vente på sig, valgte vi for tre uger siden af udsætte den til senere på året. Den er nu fastsat til torsdag den 7. oktober kl. 19.30. Officiel indkaldelse udsendes senere. Endelig er der også sket det uheldige, at den nyistandsatte kælder er blevet oversvømmet af vand fra nogle tilstoppede rør i ejendommen Jyllandsgade 5C. Skaderne vil vi gerne have udbedret før vi inviterer til kælderindvielse. ____________________

Støt op omkring BOGBY9520 husk at forny dit medlemskab

Det sidste halvandet år med COVID-19 har vendt op og ned på mange ting. Desværre har det også betydet en stor nedgang i Foreningen BOGBY9520s ellers trofaste medlemsskare. Har du ikke allerede fornyet dit medlemskab, så håber vi, at du vil gøre det i nærmeste fremtid, og er du usikker på, om du har betalt, så kig forbi Jyllandsgade 5C i vores åbningstid. Som medlem kan du gratis tage del i BOGBY9520s mange arrangementer. Alle nytegnede medlemskaber får en gratis bog. Et årligt medlemskab, der dækker 2021, koster blot 100 kr., og kan tegnes på følgende måde:

Kig ind i Bogby-Butikken, Jyllandsgade 5C, og forny dit medlemskab her. Her får du også dit nye medlemskort.

Indbetal beløbet på BOGBY9520’s bankkonto nr. 9812-2071720007 (HUSK, at skrive dit medlemsnummer eller ”kontingent” samt fulde navn, adresse og meget gerne e-mail, hvis du vil have tilsendt BOGBY9520s nyhedsbrev).

Indbetal beløbet på MobilePay 21115. (HUSK, at skrive dit medlemsnummer eller ”kontingent” samt fulde navn, adresse og meget gerne e-mail, hvis du vil have tilsendt BOGBY9520s nyhedsbrev). Husk, at få et medlemskort næste gang du besøger bogby-butikken, Jyllandsgade 5C.

_________________________

Efterårets arrangementer i BOGBY9520

Historievandring (4 aftener)
Frivilligtur til BOGBY8870
Kill your darlings ord er ikke bare ord
Moralfilosofi (4 aftener)
Naturen som motiv (3 aftener)
Erik Skyum-Nielsen. Det mindste græs danske naturdigte Susan Skovborg Roed. Suzanne Brøgger - Eros’ forvandlinger Juleværksted

►►►Historievandring lær din egn bedre at kende (4 aftener) Onsdag 15.-22. og 29. september + 6. oktober kl. 17.30-19.30

Den gode historie ligger gemt, hvor man allermindst venter det. Det handler om at være en smule nysgerrig, når man bevæger sig ud på oplevelse. Henrik Bugge Mortensen følger op på forårets historievandringer med endnu fire oplevelsesture. Tur 1: Terndruplund. Tur 2: Gl. Skørping og Egholm. Tur 3: Bælum Sønderskov. Tur 4: Store Stendal og Urskoven.

Praktiske oplysninger om mødested m.m. fremsendes på mail efter tilmelding. Husk påklædning efter vejrforholdene. Tilmelding til alle fire ture samlet på mail@bogby9520.dk. Husk at skrive navn, tlf.nr. og mail. Deltagelse kræver medlemskab af BOGBY9520.

►►►Frivilligtur til BOGBY8870 Torsdag 23. september kl. 14.00-20.00

BOGBY9520 i Skørping er ikke den eneste bogby i Danmark. Rundt om i landet er der 7-8 bogbyer. Nyeste skud på stammen er BOGBY8870 i Langå, som vi ofte omtaler som vores ”lillesøster”, da vi siden opstarten i 2020 har forsynet dem med tusindvis af frasorterede bøger, og så er deres etablering direkte inspireret af BOGBY9520. Alle BOGBY9520s frivillige inviteres på tur til Langå for at besøge BOGBY8870. Her bydes på både vådt og tørt. (Turen er gratis for de frivillige). Tilmelding på mail@bogby9520.dk senest fredag 19. september. Vi etablerer fælleskørsel, hvor de der lægger bil til, får et beløb, der dækker brændstofudgifterne. Noter venligst i din tilmelding om du kan lægge bil til, og hvor mange personer der er plads til.

►►►Kill your darlings ord er ikke bare ord Torsdag 28. oktober kl. 19

Forfatteraften med Sandra O’Brien Kirk, Mette
Margrethe Gregersen og Sonja Paulsen. Det at skrive
er en langstrakt proces, hvor sætninger og afsnit skrives
om og om igen. Valget af ord overvejes nøje, der vælges

til og fra, og til tider handler det om, at ”kill your darlings”.
Som tilhører får du indsigt i processen, de opståede
dilemmaer og mulighed for at kommentere og dermed

hjælpe forfatterne og teksterne videre. Sandra O’Brien Kirk debuterede i 2019 med den anmelderroste novellesamling ”Når månen går ned”, Mette Margrethe Gregersen debuterer med novellesamlingen ”Karrusel” på litteraturfestivalen Ord i Nord 5. februar 2022 og Sonja Poulsen er på vej med sin debutroman. Der serveres hvidvin til kr. 20. Billetter (gratis) bestilles på www.himmerlandsbilletten.dk.

►►►Moralfilosofi (4 aftener)
Onsdag 6.-13.-20. og 27. oktober kl. 19.30-21.30

Siden oplysningstiden har filosofferne forsøgt at finde moralens grundlag i mennesket selv i stedet for i en guddommeligt fastsat verdensorden, og næsten alle nutidens moraldiskussioner trækker på to traditioner, der kan føres tilbage til to af de store oplysningsfilosoffer, skotten David Hume og tyskeren Immanuel Kant. Bjarne Troelsen vil belyse de to meget forskellige traditioner og diskutere, hvordan de kan kaste lys over nutidens moralske spørgsmål. Vi vil desuden inddrage et tredje og nyere bidrag til diskussionen fra den danske teolog og filosof, K.E. Løgstrup. Tilmelding på mail@bogby9520.dk. Deltagelse kræver medlemskab af BOGBY9520.

►►►Naturen som motiv (3 aftener) Torsdag 4.-11. og 18. november kl. 18-21

Mal dit yndlingsmotiv fra naturen. Billedkunstner Birgit Rønnau kommer med inspiration og gode råd. Du behøver på ingen måde at være øvet, det vigtigste er, at du har lysten og gåpåmodet til at prøve kræfter med lærred, pensler og akrylfarver. I løbet af kurset omsætter vi dit yndlingsmotiv fra naturen til en abstrakt fortolkning på lærred. Betaling for materialer kr. 200 pr. person. (Max. 10 deltagere). Tilmelding på mail@bogby9520.dk. Deltagelse kræver medlemskab af BOGBY9520.

►►►Foredrag

Erik Skyum-Nielsen. Det mindste græs danske naturdigte Onsdag 3. november. 2021 kl. 17.30-19.30

Erik Skyum-Nielsen (litteraturkritiker ved Information) har udgivet en ny bog: ”En særlig del af naturen”, en spændende gennemgang af 20 danske naturdigte fra Kingo over bl.a. Blicher, Johannes V. Jensen, Thøger Larsen til Per Højholt og Inger
Christensen. Teksterne opleves på en helt ny måde, vi sanser naturen direkte, og der ses lidt bort fra de evt. religiøse og filosofiske forestillinger, som vi plejer at læse dem ind i. Skyum- Nielsen bringer desuden tre oversete kvindelige lyrikere ind i varmen igen, Hulda Lütken, Bodil Bech og Tove Meyer. De læsninger er en særlig gevinst ved Skyum-Nielsens samling.
Foredraget er BOGBY9520s bidrag til Klima Rebild, der finder sted i ugerne 42, 43 og 44. Der serveres kaffe og kage til kr. 20. Billetter (gratis) bestilles på www.himmerlandsbilletten.dk.

►►►Foredrag

Susan Skovborg Roed
Suzanne Brøgger
Eros’ forvandlinger Onsdag 17. november kl. 17.00-19.00

Den vingede Eros er kærlighedsgudindens følgesvend han spænder vidt, omfatter både sex og næstekærligheden Agape den lavere og den højere Eros. Suzanne Brøggers forfatterskab følger Eros’ forvandlinger, inspireret af Platon og Kierkegaard. Creme Fraiche, Ja og Transparence kan læses som en kvindelig udgave af Kierkegaards Stadier på livets vej. Det begynder med fri sex og ender med Agape, jødisk-kristen Zen. Susan Roed har skrevet en fascinerende bog om Suzanne Brøgger, som forfatteren selv har læst og rost i høje toner.

Hun slutter sit brev til Susan Roed med et Ære være dig! Der serveres kaffe og kage til kr. 20. Billetter (gratis) bestilles på www.himmerlandsbilletten.dk.

►►►Juleværksted (2 aftener)
Torsdag 25. november og torsdag 2. december kl. 19-21
I juleværkstedet er der bl.a. mulighed for at lave de berømte bogby- engle, der foldes af nodepapir. Benthe Handberg vil være behjælpelig med inspiration og gode ideer. Har du spændende ting liggende, som kan bruges kreativt, så tag dem endelig med. Ellers er Benthe leveringsdygtig, og papir med alle mulige tryk og illustrationer har vi i rigelige mængder i bogbyen. Der serveres julegløgg til kr. 20.

Tilmelding på mail@bogby9520.dk. Deltagelse kræver medlemskab af BOGBY9520.

Åbningstider:

Bogby-Butikkerne på Jyllandsgade 5B og 5C i Skørping

Torsdag og fredag kl. 14-17 Lørdag og søndag kl. 10-13

Bogby-Butikken, Askildrupvej 23, Store Brøndum, 9520 Skørping

Torsdag kl. 14-17

Læs mere på www.bogby9520.dk og helt aktuelt på Facebook/BOGBY9520.

På vegne af BOGBY9520s bestyrelse

Birgit Møller Sørensen Henrik Bugge Mortensen

BOGBY9520 har kunder i alle aldre!

Webshop fra e-hjemmeside.dk